3D printer met verstopte printkop: wat nu?

Je 3D printer snort tevreden en laagsgewijs begint het door jou ontworpen 3D object zich te vormen op het bouwplatform. Totdat je de machine ineens hoort haperen en het 3D printen stopt. Je vrees wordt bewaarheid: het is een verstopte printkop. Wij leggen je uit hoe dit veelvoorkomende probleem ontstaat, zodat je het bij je volgende 3D printsessie kunt voorkomen.

3D printer met verstopte printkop: wat nu?

Waarom raakt de printkop bij het 3D printen verstopt?

Een verstopte printkop tijdens het 3D printen kan meerdere oorzaken hebben. In veel gevallen komt het doordat de nozzle simpelweg niet is berekend op de hoeveelheid vloeibaar filament die er op dat moment doorheen loopt. Hoe kleiner de printkop, hoe groter de kans op een verstopping. Ook het type filament en de doorvoersnelheid hebben invloed op het verstoppen van de kop.

Toch ligt een verstopping niet altijd aan het formaat van de printkop van je 3D printer. Vaak heeft het te maken met ongewenste deeltjes die in de nozzle belanden. Hierbij gaat het meestal om vuiligheid of verbrand filament. Bij te hoge of langdurige verhitting van de printkop gaat filament namelijk verbranden in plaats van smelten.

Ook vuiligheid kan vrij eenvoudig in de nozzle belanden. Denk alleen maar aan het gebruik van je 3D printer in een vuile ruimte zoals een werkplaats, garage of schuur. Kleine stof- of houtdeeltjes zijn al genoeg om het 3D printproces te laten stokken. Ook de regelmatige temperatuurswisselingen in dit soort slechts geïsoleerde ruimtes dragen soms bij aan verstopping van de printkop.

Hoe voorkom ik een verstopte printkop in mijn 3D printer?

Nu je eenmaal de meest voorkomende oorzaken weet van een verstopte printkop, is het een stuk makkelijker om er iets aan te doen. Dat begint al bij het kopen van een 3D printer; liever kies je een exemplaar met een iets grotere nozzle om de doorvoer van filament te vergemakkelijken. Een kwalitatief goede 3D printer zal sowieso leiden tot minder onderhoud en problemen.

Verbrand filament kun je daarnaast vrij eenvoudig voorkomen. Print objecten simpelweg niet te snel en gebruik de 3D printer niet te lang achter elkaar. Hiermee zorg je ervoor dat de temperatuur van de printkop niet ongewenst hoog oploopt en zo leidt tot verbrand filament. De ideale balans tussen printsnelheid en printstabiliteit is vaak een kwestie van experimenteren met jouw materialen.

Tot slot blijft over de omgeving waarin je de 3D printer gebruikt. Een schuur of garage is al snel te stoffig en levert vroeg of laat problemen op. Ook de temperatuur in dit soort ruimtes is te wisselvallig voor optimaal gebruik van een 3D printer. Gebruik de machine daarom bij voorkeur op kantoor of thuis in een geïsoleerde ruimte. Alleen dit verkleint de kans op een verstopte printkop al aanzienlijk.

Terug naar overzicht