Welke soorten 3D printer filament zijn er?

De mogelijkheden van 3D printing worden steeds uitgebreider. Op dit moment worden 3D prints niet zozeer beperkt door de beschikbare printtechnieken en 3D printers, maar voornamelijk door de beschikbare soorten filament. Het materiaal waarmee geprint wordt bepaalt immers of het creëren van een bepaald object haalbaar is. Dit zijn momenteel de meest toegepaste soorten 3D printer filament:

Welke soorten 3D printer filament zijn er?

Acrylonitrile Butadiene Styrene (ABS)

ABS is een thermoplast, een kunststofsoort die wordt gewonnen uit de productie van aardolie. De unieke eigenschappen van het materiaal zorgen ervoor dat het zacht wordt bij een hoge omgevingstemperatuur en hard bij een lage omgevingstemperatuur. Dit maakt het bij uitstek geschikt om als filament in uiteenlopende soorten 3D printers te worden gebruikt.

Dankzij de hardheid in koude vorm is ABS uitermate stevig, heeft het een lange levensduur en is het ook geschikt voor reiniging in de vaatwasser. Het filament wordt gebruikt voor uiteenlopende 3D prints, van blokjes LEGO tot modelbouwobjecten en van sportaccessoires tot meubels. De smelttemperatuur is circa 225 tot 250 graden Celsius.

Polylactic Acid (PLA)

PLA is een plasticsoort die wordt gewonnen uit natuurlijke bronnen zoals mais en suikerriet. De karakteristieken van het materiaal zorgen ervoor dat het makkelijk afbreekt in ons leefmilieu en daardoor als zeer milieuvriendelijk wordt beschouwd. De natuurlijke herkomst zorgt bovendien voor een relatief aangename lucht tijdens het printproces.

Een groot voordeel van PLA is het hoge detailniveau van de 3D prints met dit filament. Bij objecten waarvoor een hoge nauwkeurigheid is vereist, zoals kleine of complexe onderdelen, voldoet PLA zeer stabiel aan de verwachtingen. Zelfs als de gebruikte 3D printer relatief goedkoop is. Ook is het materiaal in koude toestand zeer vormvast. De smelttemperatuur is circa 190 tot 230 graden Celsius.

PolyVinyl Alcohol (PVA)

PVA is een wateroplosbare filamentsoort die niet zozeer dient voor 3D prints in de traditionele zin van het woord, maar die vooral wordt gebruikt als ondersteuningsmateriaal voor objecten op het bouwplatform. Goede ondersteuning is bij veel 3D printers namelijk nodig om tot de beste printresultaten te komen, zeker bij grote objecten.

Een bijzondere eigenschap van PVA is het wateroplosbare karakter, waardoor het na het printproces eenvoudig te verwijderen is. Het in het water leggen van het filament of het gebruik van een waterhoudend oplosmiddel zorgt ervoor dat het ondersteuningsmateriaal als sneeuw voor de zon verdwijnt. De smelttemperatuur is circa 190 tot 220 graden Celsius.

Terug naar overzicht