3D geprinte robotarm weegt opvallend weinig

Op de grote 3D printing beurs FormNext in Duitsland werd onlangs een nieuwe innovatie van 3D printing pionier MX3D getoond. Het bedrijf, dat bekend staat om zijn baanbrekende resultaten met machine learning en met name met Wire and Arc Additive Manufacturing (beter bekend als WAAM-technologie), heeft nu een robot arm 3D geprint met een opvallend licht gewicht.

3D geprinte robotarm weegt opvallend weinig

Meer opties voor individualisatie

Voor zijn nieuwste innovatie werkte de Amsterdamse start-up samen met andere voorlopers zoals Altair en ABB. Het doel van het project was het onderzoek van de mogelijkheden om grote gepersonaliseerde onderdelen snel en geautomatiseerd te kunnen vervangen. Meestal is hiervoor subtractieve productie nodig tegen bijzonder hoge kosten.

Met het project hebben de 3D printing partners echter bewezen dat juist een additieve techniek zoals 3D printen op dit gebied grote voordelen kan bieden. Gietmallen zijn niet langer nodig en hierdoor zijn de kosten lager en de doorlooptijden korter. Ook zijn er veel meer opties om een product aan te passen aan specifieke klantwensen.

Korte doorlooptijd en grote kostenbesparing

Met name dat laatste is handig in het geval van een robotarm, die als onderdeel van een productieproces bepaalde specifieke functies moet vervullen en hierdoor aan maatwerk specificaties moet voldoen. Voor dit project heeft MX3D een robotarm 3D geprint van RVS met zijn eigen vermaarde WAAM-technologie.

Dankzij machine learning is de beste 3D printstrategie bepaald, waardoor de robotarm slechts de helft (73 kilogram) weegt van het originele exemplaar gemaakt met conventionele productietechnieken (150 kilogram). Hierdoor was de arm in slechts 4 dagen te printen, was er aanzienlijk minder materiaal nodig en zijn er flinke kosten bespaard.

Flinke stappen dankzij nieuwe technieken en software

Een cruciale rol in het succesvolle project speelde ook de gebruikte MetalXL software van MX3D. Met behulp van dit soort ontwerpsoftware ontstaan er tal van nieuwe mogelijkheden voor generative designtoepassingen. Denk hierbij onder meer aan de productie van reserveonderdelen, afdekplaten of accessoires die nodig zijn voor de productie van een heavy duty object zoals een robotarm.

In combinatie met de gebruikte WAAM- en machine learning-technologie wordt het hierdoor mogelijk om losse onderdelen én complete objecten in eigen huis te 3D metaalprinten, zonder dat extern gietwerk en nabewerkingen op een freesmachine nodig zijn. In de toekomst gaan we dan ook ongetwijfeld nog veel horen van MX3D.

Terug naar overzicht