3D printer kopen? Dan ben je bij 3D Printer Kopen Gids aan het juiste adres. Op onze site kun je de beste 3D printers makkelijk en snel met elkaar vergelijken. Zo ben je goedkoop uit en bespaar je veel kosten op de reguliere prijs die de grote winkels hanteren.
3D printer kopen: waar moet je beginnen?
3D printen is een relatief jonge technologie. Pas sinds enkele decennia zijn 3D printers in gebruik. In eerste instantie voornamelijk in de industriële sector. Sinds een aantal jaar is 3D printing dankzij snelle technologische ontwikkelingen ook betaalbaar geworden voor de gemiddelde consument.
Dat betekent dat het kopen van een 3D printer nu ook voor jou binnen bereik ligt. Maar welke machine kies je en waar moet je rekening mee houden tijdens het vergelijken?
Veel hangt natuurlijk af van jouw eigen wensen. Toch zijn er een aantal criteria waar een 3D printer bij vrijwel elke consument aan moet voldoen. Hij moet bij voorkeur:
- Zo professioneel mogelijk zijn (snel 3D printen met een hoog detailniveau)
- Zo goedkoop mogelijk zijn (een lage prijs koppelen aan een hoge kwaliteit)
- Zo gebruiksvriendelijk mogelijk zijn (makkelijk in zowel installatie als gebruik)
Deze 3 criteria nemen we bij 3D Printer Kopen Gids als uitgangspunt voor het selecteren van de beste 3D printers voor jou. Want jij wilt ongetwijfeld antwoord op de volgende vraag:
Wat zijn de beste 3D printers?
De beste 3D printer voor jou is de machine die exact doet wat jij wilt en je nooit in de steek laat. 3D printers vergelijken we daarom niet alleen op hun specificaties, maar ook op hun betrouwbaarheid. Je hebt immers niets aan een revolutionair apparaat dat middenin het printproces telkens vastloopt.
Er zijn een aantal 3D printer fabrikanten die hebben bewezen op eenzame hoogte te staan als het gaat om kwaliteit. Aan het kopen van een machine van een van deze merken val jij je niet snel een buil:
- Ultimaker
- BCN3D
- Formlabs
- XYZprinting
- MakerGear
- FlashForge
- Zortrax
Professionele 3D printer voor thuisgebruik kopen
Bovenstaande merken richten zich met name (niet exclusief) op het produceren van 3D printers voor thuisgebruik of semiprofessionele toepassingen.
Natuurlijk zijn er ook fabrikanten met een specialisme in machines voor industrieel gebruik. Deze zijn vaak van nóg hogere kwaliteit, maar hier hangt ook een prijskaartje aan. De prijzen voor deze 3D printers lopen vaak tot in de tienduizenden of soms zelfs honderdduizenden euro’s.
Apparaten met zulke hoge kosten zijn wat ons betreft niet interessant voor jou als lezer. Bovendien zijn de machines voor thuisgebruik in de afgelopen jaren van alsmaar betere kwaliteit geworden. Hierdoor beginnen ze de prestaties van peperdure industriële 3D printers steeds dichter te benaderen.
Tegenwoordig kun je voor minder dan 1000 euro al een professionele 3D printer kopen. Je bent dan verzekerd van een hoge productiecapaciteit, prima printkwaliteit en lage kosten. Bovendien worden dit soort apparaten steeds kleiner en nemen ze nog maar weinig ruimte in op kantoor of in je woonkamer.
3D printers met elkaar vergelijken op prijs en kwaliteit
Een 3D printer kopen doe je niet zonder een goede voorbereiding. Zoals in elke sector die gebaseerd is op een relatief nieuwe technologie, zijn er ook in de 3D printing markt partijen actief die hun beloftes of hoge prijs niet kunnen waarmaken.
Het is daarom belangrijk om 3D printers altijd goed met elkaar te vergelijken. Klik hier voor ons meest actuele en uitgebreide vergelijkingsoverzicht. Eerst meer weten over het kopen van een 3D printer? Lees dan verder.
Hieronder zetten we de beste 3D printers kort voor je op een rijtje. Daarna leggen we uit waar je precies rekening mee moet houden als je een van deze machines wilt kopen.
De beste 3D printers in 2018: één van deze wil je kopen!
Ultimaker 3 kopen: voordelen en nadelen
De Ultimaker 3 zet een nieuwe standaard op het gebied van dual extrusion en koppelt een hoog detailniveau aan lage kosten.
- Voordeel: kwalitatief mooie 3D prints voor een betaalbare prijs
- Nadeel: lage productiecapaciteit per dag door beperkte printsnelheid
BCN3D Sigma R17 kopen: voordelen en nadelen
De BCN3D Sigma R17 is een veelzijdige FDM-printer die het mogelijk maakt om met meerdere materialen en in meerdere kleuren te 3D printen.
- Voordeel: oerdegelijke machine die gegarandeerd vele jaren meegaat
- Nadeel: minder geschikt voor thuisomgeving door veel lawaai tijdens printen
Formlabs Form 2 kopen: voordelen en nadelen
De Formlabs Form 2 valt op door een extra hoog bouwplatform met veel ruimte voor grote 3D prints.
- Voordeel: goede bouwkwaliteit en hoog precisieniveau
- Nadeel: relatief hoge kosten tijdens 3D printen
XYZprinting Da Vinci 1.0 Pro kopen: voordelen en nadelen
De XYZprinting Da Vinci 1.0 Pro is een gebruiksvriendelijke 3D printer die geschikt is voor zowel beginnende als gevorderde gebruikers.
- Voordeel: variabele temperatuurinstellingen maken 3D prints met veel filamenten mogelijk
- Nadeel: betrouwbaarheid is niet zo groot als die van duurdere concurrenten
MakerGear M2 kopen: voordelen en nadelen
De MakerGear M2 is een relatief goedkope 3D printer die op vrijwel alle fronten redelijk tot goed scoort.
- Voordeel: zowel de eenmalige prijs als terugkerende kosten liggen relatief laag
- Nadeel: de soms wat complexe machine is minder geschikt voor beginnende gebruikers
FlashForge Creator Pro kopen: voordelen en nadelen
De FlashForge Creator Pro blinkt uit op het gebied van veelzijdigheid en biedt veel waar voor zijn geld.
- Voordeel: vergelijkbare printopties als veel duurdere industriële alternatieven
- Nadeel: enige kennis van 3D printen en kalibratie is nodig voor beste printresultaten
Zortrax M200 kopen: voordelen en nadelen
De Zortrax M200 biedt een bijna ongeëvenaarde printkwaliteit en betrouwbaarheid in relatie tot zijn prijs.
- Voordeel: gebruiksgemak, printkwaliteit, betrouwbaarheid en relatief goedkoop
- Nadeel: niet open source dus weinig ruimte voor handmatige tweaks
Vertrouw op reviews, niet op productclaims
Bovengenoemde 3D printers zijn allemaal goede opties om te kopen. Al deze apparaten bieden namelijk tegen relatief lage kosten een hoge printkwaliteit – soms zelfs van bijna industrieel niveau. Maar daarnaast zijn er absoluut individuele verschillen.
Belangrijk zijn bijvoorbeeld de verschillen in printtechnieken en geschikte 3D filamenten. Deze aspecten bepalen immers wat voor 3D prints je precies met de machine kunt maken. Maar ook andere specificaties bepalen wat de beste 3D printer voor jou is.
Welke 3D printer je ook wilt kopen: wij adviseren je eerst om online reviews te lezen. Een goed startpunt zijn de reviews op deze website.
Ook de ervaringen van gebruikers op andere vergelijkingssites zijn goud waard. Je kunt zo in één oogopslag zien wat de plus- en minpunten van elke 3D printer zijn.
Laat je in geen geval verleiden door productclaims van fabrikanten en doe grondig vooronderzoek voordat je een bestelling plaatst. Zelfs een goedkope 3D printer is immers al duur genoeg!
Goedkoop een 3D printer kopen: zo doe je dat
De term is gevallen: een goedkope 3D printer. Goedkoop 3D printen is al decennialang een droom van veel mensen en pas in de laatste jaren is het mogelijk deze wens te verwezenlijken.
Met name dankzij de opkomst van desktop 3D printers is het mogelijk geworden om goedkoop een professionele 3D printer te kopen.
Een desktop 3D printer is – zoals de naam al verklapt – een machine met relatief kleine afmetingen. Met andere woorden: hij past op je bureau.
De kleinere afmetingen en toegenomen technologische innovatie zorgen ervoor dat zo’n complexe machine inmiddels tegen relatief lage kosten te verkrijgen is. De gemiddelde prijzen zijn enorm gedaald in vergelijking met een jaar of vijf geleden.
Toch is het goedkoop aanschaffen van een 3D printer nog steeds niet vanzelfsprekend. Dat komt door een combinatie van de volgende factoren:
- De machines bevatten intern vaak dure en complexe onderdelen
- Innovatief design kost geld door hoge R&D kosten
- 3D printers worden veelal in het buitenland geproduceerd
- Ondanks de ontwikkeling van de sector is 3D printing nog steeds een relatief jonge techniek
Hoe kan ik goedkoop een professionele 3D printer kopen?
Uit bovenstaande opsomming kun je afleiden dat lang niet elke 3D printer goedkoop is. Toch is het gelukkig mogelijk om er eentje te kopen tegen een lage prijs.
Het goedkoop aanschaffen van een 3D printer kan op verschillende manieren. Dit zijn de beste tactieken om in 2018 flink op de prijs te besparen:
- Vergelijk de prijzen van verschillende 3D printers
- Koop een tweedehands machine in goede staat
- Let scherp op aanbiedingen en kortingsacties bij webshops (tip: de decemberperiode en Black Friday!)
- Koop de vorige versie van een 3D printer (vaak sterk afgeprijsd in verband met opschoning van het assortiment) na introductie van de opvolger
- Schaf een 3D printer bouwpakket aan voor zelfbouw
Meer weten over het bestellen van een goedkope 3D printer? Klik hier.
Zelfbouw met een 3D printer bouwpakket
Onze laatste tip uit het bovenstaande rijtje willen we graag verder toelichten: de optie tot zelfbouw. Een 3D printer bouwpakket kopen is een slimme manier om flink op de prijs te besparen, zonder in te boeten aan kwaliteit.
Dit is hoe het werkt:
Een 3D printer bestaat uit allerlei losse onderdelen. Normaal worden deze delen in de fabriek in elkaar gezet, zodat jij een kant-en-klaar product in huis ontvangt waar je direct mee aan de slag kunt.
Het in elkaar zetten van een 3D printer wordt ook wel assemblage genoemd. Dit assemblageproces geschiedt in de fabriek zeer professioneel, waardoor de foutmarge zeer klein is.
- Het voordeel hiervan is dat de machine na aankoop vrijwel altijd goed werkt. De onderdelen zijn op de juiste wijze gemonteerd, waardoor de 3D print recht wordt gemaakt en een hoog detailniveau heeft
- Het nadeel hiervan is dat de machine vrijwel altijd een hogere prijs heeft. Reken maar uit: het uurloon van fabrieksmedewerkers die de assemblage verzorgen loopt al snel hoog op. Zeker in combinatie met de kosten voor de dure machines die tijdens het assembleren worden gebruikt
Een 3D printer kopen en zelf bouwen: slim of niet?
Ben jij handig aangelegd en heb je interesse in de techniek achter 3D printen? Dan kun je de assemblage van je nieuwe 3D printer ook zelf voor je rekening nemen.
Je koopt dan een bouwpakket in plaats van de kant-en-klare variant. Zo bespaar je flink op de prijs en leer jij jouw nieuwe speeltje tegelijkertijd een stuk beter kennen. Dat komt je later weer van pas – bijvoorbeeld als je de machine moet kalibreren of een onderdeel moet vervangen.
Hier lees je meer over het bestellen van een 3D printer bouwpakket voor zelfbouw.
Wat is een goede 3D printer prijs in 2018?
Het kopen van een zelfbouwpakket is natuurlijk geen vereiste. Er zijn genoeg kant-en-klare 3D printers te krijgen die in verhouding tot hun kwaliteit vrij goedkoop zijn.
Maar wat voor de een goedkoop is, is voor de ander duurkoop. Bij het vergelijken van 3D printers moeten jouw eigen criteria daarom altijd leidend zijn.
Vraag jij je af wat in 2018 nu een goede prijs is voor een 3D printer? Het antwoord op deze vraag is subjectief.
3D printers voor de consumentenmarkt zijn verkrijgbaar in prijsklassen variërend tot € 250, € 500, € 750 en € 1000. Ook boven de € 1000 zijn er desktopvarianten op de markt, maar deze zijn vaak ook deels gericht op (semi)professionele toepassingen.
Het goedkoopst ben je uit met een machine van enkele honderden euro’s. Voor een meer professionele printkwaliteit betaal je echter al snel boven de € 500.
Dus wat is nu een goede prijs? Wat ons betreft is een 3D printer goedkoop als hij voldoet aan een of meer van de volgende eisen:
- Hij kost minder dan € 250
- Hij levert veel kwaliteit voor zijn prijs
- Hij verdient zijn eigen kosten terug (bijvoorbeeld omdat je als ontwerper je eigen 3D prints commercieel verkoopt)
- Hij heeft een unieke specificatie die geen enkele andere 3D printer biedt
- Hij onderscheidt zich met lage terugkerende kosten
Welke kosten brengt een 3D printer met zich mee?
Zoals in het laatste punt hierboven genoemd, zijn er naast de eenmalige aanschafprijs van een 3D printer ook terugkerende kosten. De belangrijkste hiervan zijn:
- Stroomverbruik
- Filament
- Onderhoud
Stroomverbruik van een 3D printer
Het stroomverbruik van 3D printers wisselt sterk. Natuurlijk verbruikt een desktop 3D printer minder stroom dan een professionele CNC-installatie. Toch zijn de energiekosten bij intensief gebruik significant genoeg om de energierekening flink hoger te laten uitvallen.
Veel hangt af van het formaat van de 3D printer. Hoe groter de machine, hoe meer stroom hij verbruikt. Ook het gebruikte filament en de geometrische vormen van de 3D print hebben invloed op de totale energiekosten.
Als stelregel kun je ervan uitgaan dat een 3D print van de gemiddelde desktop 3D printer je ongeveer een euro aan stroomverbruik kost. Dat lijkt misschien veel als je dagelijks bezig bent met 3D printen, maar bedenk je wel: in de winkel kosten dit soort producten vaak tientallen euro’s!
Filament voor een 3D printer
Filament voor een 3D printer koop je meestal in de vorm van kunststof. Hiervan zijn talloze varianten, maar dit zijn de twee meest gebruikte kunststof filamentsoorten:
- Acrylonitrile Butadiene Styrene (ABS)
- Polylactic Acid (PLA)
- Polyethylene Terephthalate (PET)
Naast kunststof zijn er ook andere populaire 3D printing filamenten waaronder:
- Nylon
- Metaal
- Polycarbonaat
- HIPS
- Koolstofvezel
- Hout
- Klei
- Suiker
- Nog vele andere (soms exotische) materialen
De prijzen voor 3D print filamenten lopen sterk uiteen. Daardoor is het uitzoeken van een goedkope 3D printer niet voldoende. Zelfs een goedkoop exemplaar kan immers duur uitvallen door hoge terugkerende materiaalkosten.
Print je voornamelijk met bekende filamenten zoals ABS en PLA? Wees dan gerust: met enkele tientallen euro’s aan filament kun je doorgaans flink wat 3D prints maken.
Onderhoud van een 3D printer
Net zoals alle apparaten gaan er ook bij 3D printers wel eens onderdelen kapot. De hoogte van de kosten hangt sterk af van het onderdeel dat je moet vervangen.
Een paar defecte kogellagers zijn bijvoorbeeld goedkoper te vervangen dan een complete spuitkop. Het is daarom belangrijk een 3D printer te kopen die betrouwbaar en degelijk is. Op de lange termijn kan dit je flink wat kosten besparen.
Waar kan ik het beste een 3D printer kopen?
Heb jij inmiddels al een 3D printer op het oog die je wilt kopen? Dan kun je hiervoor bij steeds meer winkels terecht.
Vooral online is het aanbod groot. Populaire 3D printers kun je bij vrijwel elke 3D printing webshop wel kopen, maar voor exotische modellen ben je soms veroordeeld tot buitenlandse websites.
3D printer kopen in Nederland: hoe ziet de toekomst eruit?
Gelukkig zijn er ook steeds meer Nederlandse webwinkels met een breed assortiment op het gebied van 3D printen. Het kopen van een 3D printer doe je onder andere bij de volgende bekende online retailers:
- Coolblue
- Bol.com
- Conrad
Daarnaast verrijzen er steeds meer online speciaalzaken met een nóg uitgebreider 3D print assortiment dan de bovengenoemde retailgiganten.
Wij adviseren je om geen 3D printer te kopen bij de eerste de beste shop die je tegenkomt, maar eerst op internet te zoeken waar deze machine het goedkoopst is.
Belangrijk is dat je 3D printers niet alleen vergelijkt op kwaliteit, maar ook op prijs. Zo weet je zeker dat je goedkoop uit bent en hou je de kosten zo laag mogelijk. Succes bij je zoektocht!