3D betonprinten: veelbelovend voor bouwsector

Materiaalgebruik in de bouw is al jarenlang een hot item. In een tijd waarin duurzaam bouwen en besparing van grondstoffen hoog in het vaandel staan, verschijnen er steeds meer technologische oplossingen die materiaalgebruik tijdens het bouwproces terugdringen. 3D printen vertolkt op dit gebied een voorlopersrol en staat nu wederom in de spotlights door een 3D geprinte betonbrug die een materiaalbesparing van maar liefst 60% oplevert.

3D betonprinten: veelbelovend voor bouwsector

3D printen maakt unieke vormen mogelijk

De betonbrug is het resultaat van een samenwerking tussen de Universiteit Gent en het Nederlandse bedrijf Vertico. Beide partijen werken al langer met elkaar aan topologie optimalisatie in gebouwde constructies. Speciale aandacht gaat hierbij uit naar organische bouwvormen, die met traditionele productiemethoden niet of alleen tegen zeer hoge kosten te realiseren zijn.

De oplossing voor dit probleem is 3D printing, dat bekend staat om het vermogen om complexe geometrische vormen moeiteloos uit één stuk te produceren en daarbij ook nog eens weinig materiaal te gebruiken. De specifieke variant die Vertico en de Universiteit Gent voor het brugproject gebruiken is 3D betonprinting.

Materiaalbesparing van maar liefst 60%

Met de geprinte brug toont Vertico aan dat 3D betonprinten een reële optie is om het materiaalgebruik in de Nederlandse bouwsector terug te dringen. Niet alleen zorgt deze productiemethode voor minder CO2-uitstoot, maar tegelijkertijd verlagen de productiekosten en verbetert de productiviteit op de bouwplaats.

Voor de 3D geprinte betonbrug is maar liefst 60% minder materiaal gebruikt dan voor vergelijkbare bouwwerken die met behulp van traditionele productietechnieken tot stand zijn gekomen. Voor het Amersfoortse bedrijf is het dan ook duidelijk: dit is hét bewijs dat 3D printen een bijdrage kan leveren aan een schonere wereld en de bouwsector blijvend kan veranderen.

Bouw verantwoordelijk voor kwart CO2-uitstoot

Dat Vertico en de Universiteit Gent zich juist richten op CO2-reductie en materiaalbesparing in de bouwsector, is geen toeval. Het is namelijk de sector die wereldwijd verantwoordelijk is voor bijna een kwart (!) van alle CO2-emissie. Gekoppeld aan de relatief gebrekkige productiviteit in vergelijking met andere sectoren, is de innovatiebehoefte in de bouwbranche dan ook groot.

De 3D geprinte betonbrug toont aan dat het met de juiste 3D printers en kennis heel goed mogelijk is om het materiaalgebruik in de bouw al op korte termijn terug te dringen. Vertico gebruikt zelf een robotprintsysteem om naast bruggen gevels en sculpturen te 3D printen. Inmiddels werkt het bedrijf ook aan 3D geprinte woningen, waarvan de productie begin komend jaar moet starten.

Terug naar overzicht