Nieuwe 3D geprinte woningen in Eindhoven

De Eindhovense wijk Meerhoven krijgt komend jaar een heel ander gezicht. Vanaf dan verrijzen er namelijk vijf 3D geprinte woningen met een uniek ontwerp. In tegenstelling tot eerdere experimenten met 3D printen in de bouw, zullen deze huizen daadwerkelijk worden bewoond. Het vormt de opmaat naar een toekomst waarin steeds meer Nederlandse woningen een 3D print zijn.

Nieuwe 3D geprinte woningen in Eindhoven

3D print van zwerfkeien in natuurlijk landschap

Het eigen ontwerp van de 3D geprinte woningen is geïnspireerd op de organische vorm van zwerfkeien. Verantwoordelijk voor het design is het architectenbureau Houben/Van Mierlo, dat de toekomstige huizen voor zich ziet als een soort zwerfkeien tegen het decor van een groen landschap. Dit geeft logischerwijs een compleet ander aangezicht dan overige woningen in de wijk.

Een ontwerp als dat van het architectenbureau is alleen te realiseren met een techniek als 3D printen. Zoals het zwerfkeien betaamt, kenmerken de woningen zich door vele asymmetrische en veelal ietwat afgeronde hoeken. Ondanks de grillige buitenkant is de binnenkant van de huizen strak en modern. De bewoners zetten hun meubels dan ook in een strakke, rechte en moderne huiskamer.

Eerste bewoonde 3D geprinte huizen

Natuurlijk zijn er over de hele wereld inmiddels al diverse andere experimenten uitgevoerd met het 3D printen van huizen. Zo staat er in Amsterdam al jarenlang een 3D geprint gebouw en zijn ook in China al woningen met 3D printers gemaakt. Belangrijk om te weten echter is dat geen van deze huizen actief in gebruik is door bewoners.

In dat kader heeft Eindhoven nu een wereldwijde primeur, want de vijf woningen in Meerhoven worden straks wel degelijk in gebruik genomen door reguliere bewoners. De eerste woning verschijnt in landschapspark Groenplaats Bosrijk en fungeert als proefversie voor de overige 4 huizen. Indien nodig zullen die een iets ander ontwerp krijgen voor nog functionelere woonmogelijkheden.

3D geprinte woning heeft de toekomst

De ambitieuze woningplannen hebben de naam Project Milestone gekregen. Partijen als de TU Eindhoven, gemeente en uiteenlopende bedrijven zijn allen actief betrokken. Een belangrijke rol is weggelegd voor het 3D Concrete Printing Centrum van de universiteit. De eerste woning zal hier dan ook worden geprint, terwijl de vijfde woning op locatie geproduceerd zal worden.

De betrokken partijen noemen de plannen voor Project Milestone zeer realiseerbaar. Wel zijn er enkele uitdagingen waaronder de geldende wetgeving op het gebied van bouwvoorschriften en de specifieke wensen van moderne woningeigenaren. Het vormen de laatste obstakels op weg naar een onvermijdelijke toekomst van 3D geprinte huizen.

Terug naar overzicht