Welke soorten 3D printers zijn er?

3D printers zijn er in vele soorten en maten. Elke machine gebruikt weer een andere printtechniek en andere filamentsoorten. Hierdoor zijn de mogelijke eindresultaten ook zeer uiteenlopend. Voordat je verschillende modellen 3D printers gaat vergelijken, is het daarom belangrijk eerst de gewenste soort machine te kiezen. Hieronder zetten we de populairste soorten voor je op een rijtje:

3D printers met Fused Deposition Modeling

3D printers met Fused Deposition Modeling werken op basis van een spuitmond extruder die gesmolten laagjes kunststof op elkaar stapelt. De gebruikte filamentsoorten variëren, maar het meest populair zijn Acrylonitrile Butadiene Styrene (ABS) en Polylactic Acid (PLA). Deze soorten materiaal worden meestal toegepast in de vorm van een spoel filament met daaromheen draden plastic gewikkeld.

3D printers met Selective Laser Sintering

3D printers met Selective Laser Sintering gebruiken poeder in plaats van draden filament. Dit poeder wordt ook wel granulaat genoemd en wordt door een laser bewerkt totdat er laagsgewijs een vast object ontstaat. De veelzijdige inzetbaarheid van deze printtechniek zorgt ervoor dat er uiteenlopende soorten 3D prints mogelijk zijn.

Welke soorten 3D printers zijn er?

3D printers met Stereolithografie

3D printers met stereolithografie werken noch met kunststof draden filament, noch met poeder. In plaats daarvan werken deze soorten machines met fotopolymeren zoals hars, die sterk gevoelig zijn voor interactie met licht. Net als bij Selective Laser Sintering speelt het gebruik van een laser een belangrijke rol in het printproces.

3D printers met Laminated Object Manufacturing

Ook 3D printers met Laminated Object Manufacturing vertonen enige overeenkomsten met Selective Laser Sintering. In plaats van poeder, zijn de gebruikte soorten materiaal echter kleverige laminaatlagen die op elkaar worden gestapeld totdat ze een vast object vormen. Een ingebouwd mes in de machine bewerkt deze bol laminaat vervolgens totdat deze de juiste vorm heeft.

3D printers met inktjet-technologie

3D printers met inktjet-technologie onderscheiden zich op een belangrijk punt van andere soorten 3D printers; ze kunnen namelijk direct en in hoge kwaliteit in kleur printen. Ook deze techniek vertoont qua werkingsprincipe gelijkenissen met Selective Laser Sintering, maar het gebruikte poeder wordt in plaats van versmolten aan elkaar vast gelijmd met een soort bindmiddel.

Terug naar overzicht