Hoe kan ik sneller 3D printen?

3D printen is dé manier om zelf snel een klein of prototype te vervaardigen. Maar snelheid is een relatief begrip. Daar waar je bij traditionele productiemethoden soms weken moest wachten op een prototype, print je het nu binnen enkele uren. Maar voor nog tijdskritischer toepassingen is dat niet genoeg. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je het 3D printproces nog verder kunt versnellen.

Hoe kan ik sneller 3D printen?

Een snellere 3D printer kopen

De eerste manier ligt voor de hand: koop een 3D printer die bekend staat om zijn hoge printsnelheid. Vroeger kwam je dan automatisch uit bij relatief dure modellen, maar tegenwoordig kun je een snelle 3D printer ook goedkoper aanschaffen. Door verschillende modellen te vergelijken, kom je er al snel achter welke machine voldoet aan jouw eisen.

De snelheid van een 3D printer hangt uiteraard ook af van de gebruikte printtechniek en filament. Je kunt je voorstellen dat kleine ABS of PLA objecten zich makkelijker laten uitprinten dan complexe metalen voorwerpen. Het is daarom belangrijk om niet alleen de printer te kiezen met de hoogste theoretische snelheid, maar vooral ook degene met de hoogste snelheid voor jouw specifieke toepassing.

Verander de instellingen in de 3D printer

Wil je sneller printen? Bij de meeste 3D printers kun je de standaard printsnelheid eenvoudig aanpassen. Bij sommige machines doe je dat direct via een touchscreen, terwijl dit bij andere via de software moet. Op welke wijze je het ook doet – het is een slimme manier om eventuele haastklussen toch nog op tijd af te krijgen.

Het aanpassen van de printsnelheid heeft logischerwijs ook een nadeel. Omdat de printkop zich met een hogere snelheid beweegt, neemt ook de nauwkeurigheid van de bewegingen iets af. Met name bij hoeken en complexe krommingen kan dit leiden tot een minder gedetailleerd printresultaat. Als detail bij jouw 3D print minder van belang is, vormt dit natuurlijk geen enkel probleem.

Maak meerdere 3D prints tegelijkertijd

Een eenvoudig trucje om het printproces te versnellen, is daarnaast door meerdere objecten tegelijkertijd te printen. Als de te printen voorwerpen klein genoeg zijn, passen er meerdere naast elkaar op het bouwplatform. Ook bespaar je hiermee tijd omdat je de printer niet opnieuw hoeft in te stellen en op te warmen.

Natuurlijk heeft niet elke 3D printer een bouwplatform dat hiervoor groot genoeg is. Met name relatief goedkope zelfbouwpakketten kenmerken zich vaak door een platform van bescheiden afmetingen. De beste zelfbouw 3D printers zijn uiteraard een uitzondering op deze regel. Beoordeel voor aanschaf van een machine dus zorgvuldig of de grootte overeenkomt met jouw wensen en behoeften.

Terug naar overzicht