Xerox zet in op 3D metaalprinten

Wie zich nog afvraagt of 3D printen de toekomst heeft, hoeft alleen maar te kijken naar de huidige ontwikkelingen in de 2D printing markt. Daar waar grotere fabrikanten zoals HP eerder al de overstap waagden en succesvol zijn op het gebied van 3D printen, is inmiddels ook de traditionele 2D printer fabrikant Xerox om: met een overname van het bedrijf Vader ligt de focus op het 3D metaalprint segment binnen de markt.

Xerox zet in op 3D metaalprinten

Magnet-o-Jet technologie belooft veel voordelen

De keuze van Xerox voor Vader, zijn Magnet-o-Jet technologie en daarmee 3D metaalprinten, is een bewuste. Het bedrijf ziet dit als een marktsegment dat de groei kan brengen die de afgelopen jaren in 2D printing markt heeft ontbroken. Om zijn ambities kracht bij te zetten, rolt Xerox hierbij ook een lijn 3D metaalprinters uit die een nieuwe standaard moet zetten op het gebied van prijs en snelheid.

Inmiddels is het alweer bijna tweeëneenhalf jaar geleden dat Vader de Magnet-o-Jet technologie voor het eerst aan de buitenwereld presenteerde. De techniek blinkt met name uit op het vlak van printsnelheid – een aluminium 3D object van enkele centimeters hoog print je al in luttele minuten. Dat heeft veel te maken met de gebruikte printtechniek – hierover zo meer.

3D metaalprinten: 90% minder kosten, 100% meer snelheid

De kostenbesparing zit hem met name in de bescheiden materiaalkosten. Die houdt Vader namelijk laag door het gebruik van relatief goedkoop aluminium lasdraad als filament. Elektromagnetische pulsen vormen het materiaal om tot minuscule druppels die de 3D printer via de printkop weer verlaten.

Dat brengt ons weer bij de hoge printsnelheid die we zo-even al benoemden. 3D printers met de Magnet-o-Jet technologie hebben namelijk een neerslagcapaciteit van maar liefst 1000 druppels per seconde. Dat resulteert in twee keer zo snel printen en 90% minder kosten in vergelijking met de poederbedmachines die doorgaans in zwang zijn en SLM-technologie benutten.

2D printer fabrikanten stappen massaal over naar 3D printen

Alles wijst erop dat Xerox er veel aan gelegen is om met de techniek van Vader een substantieel aandeel te veroveren in de 3D printing markt. Daar waar technologieën van concurrenten zoals HP reeds door grote bedrijven zoals Volkswagen worden toegepast, probeert Xerox nu een inhaalslag te maken. Of deze op tijd komt, valt nog te bezien; naast HP zijn ook Stratasys en Desktop Metal zeer actieve spelers op het gebied van 3D metaalprinten – hun producten staan al op de productievloer in menig bedrijfshal.

Hoewel het twijfelachtig is of Xerox de concurrentie in korte tijd voorbijstreeft, is nagenoeg zeker dat het bedrijf tijdig genoeg instapt om mee te liften op de groeimarkt van 3D metaalprinting. Niets voor niets overwegen nu ook traditionele 2D print concurrenten als Ricoh en Canon een vergelijkbare stap te zetten. En daarmee voegen al deze bedrijven zowel letterlijk als figuurlijk een nieuwe dimensie toe aan hun bedrijfsactiviteiten!

Terug naar overzicht