HP digitaliseert supply chain met 3D printing

Steeds meer bedrijven wagen tegenwoordig de overstap naar 3D printen. En waarom ook niet? De voordelen van deze rapid prototyping technologie zijn nu eenmaal zó groot, dat producenten die de overstap niet maken een dief van hun eigen portemonnee zijn. Ook het grote Amerikaanse concern HP is inmiddels een pilot gestart met het 3D printen van reserveonderdelen.

HP digitaliseert supply chain met 3D printing

Van 2D printen naar 3D printen

Ironisch genoeg is HP een bedrijf dat van oudsher bekend staat om 2D printen en niet om 3D printen. Maar: 2D printers hebben ook onderdelen nodig. En die gaan nog wel eens kapot. Hoe en wanneer ze dat doen, is lastig te voorspellen.

Hierdoor kan het gebeuren dat er voor het ene product een compleet magazijn aan reserveonderdelen ongebruikt ligt te wachten, terwijl er voor het andere product enorm lange wachttijden zijn omdat de onderdelen al lang en breed zijn opgebruikt.

HP wil een einde maken aan deze inefficiënte situatie en ziet in 3D printen de ideale oplossing. Met 3D printers is het immers mogelijk om de reserveonderdelen niet in bulk, maar op afroep te printen. Zo slaat het bedrijf twee vliegen in één klap: het lost de lange wachttijden op en ook de hoge opslagkosten.

Pilot met 3D printen van reserveonderdelen

Op dit moment draait HP een testpilot met een aantal reserveonderdelen, om te zien of bovenstaande theorie zich ook daadwerkelijk vertaalt naar de praktijk. Het bedrijf produceert reeds 3D printers en kent daarmee een lagere drempel om de technologie zelf ook te gebruiken dan concurrerende bedrijven.

Onlangs nog maakte HP op de bekende 3D print-beurs Formnext indruk met de kersverse 3D metaalprinter Metal Jet zien en een reeks nieuwe kleurenprinters uit de 300 en 500 serie. Voor het op afroep 3D printen van reserveonderdelen voor zijn 2D printers gaat het bedrijf zijn eigen MultiJet Fusion 3D printers gebruiken.

HP heeft bij de pilot overigens niet alles in eigen beheer, maar werkt samen met uiteenlopende 3D printbedrijven om het logistieke proces nog verder te vergemakkelijken. Experts binnen het concern hebben berekent dat dit in een fikse kostenbesparing gaat resulteren. Dat geldt in het bijzonder voor de reserveonderdelen voor oudere generaties 2D printers die nog altijd veel worden gebruikt.

Flinke kostenbesparing door innovatie

Maar waarom eigenlijk geen reserveonderdelen voor 3D printers printen, als je hetzelfde al voor 2D printers doet? Dat moet HP ook hebben gedacht. Het bedrijf print inmiddels zelfs al zo’n 140 onderdelen voor de 3D printers uit de eerder genoemde 300- en 500-productlijn.

Bijkomend voordeel: deze onderdelen zijn in de ontwerpfase al ontwikkeld met toekomstige 3D printing in gedachten. Hierdoor verloopt het 3D printproces nog makkelijker dan bij de reserveonderdelen voor de 2D printers.

Wat hier nog eens extra aan bijdraagt, is het feit dat de engineers van HP de 3D print onderdelen combineren in een buildjob. Dit resulteert in een hogere vullingsgraad van de machine en hierdoor daalt de kostprijs een stuk lager dan bij concurrerende technologieën zoals spuitgieten. In de toekomst zullen we dit soort innovaties dan ook steeds vaker bij andere bedrijven zien.

Terug naar overzicht