Welke fabrikanten maken 3D metaalprinters?

Als je tegenwoordig een 3D metaalprinter wilt kopen, heb je veel meer keuze dan vroeger. Daar waar 3D printen met metaal in het verleden alleen was voorbehouden aan grote bedrijven in de industriële sector, zijn metaalprinters inmiddels een stuk betaalbaarder geworden. Maar door welke fabrikanten worden ze eigenlijk gemaakt? Wij zochten het voor je uit.

3D metaalprinter

3D metaalprinter met Direct Metal Printing

Binnen de 3D metaalprinting onderscheiden we ruwweg vier verschillende technieken. De eerste daarvan is de zogenaamde Direct Metal Printing. Deze veelzijdige technologie maakt gebruik van een krachtige laser en poeder filament om metalen voorwerpen te produceren. Het grote bouwvolume zorgt ervoor dat de techniek zeer breed inzetbaar is.

Met name Duitse fabrikanten drukken hun stempel op dit gedeelte van de markt. Een bedrijf als EOS staat bijvoorbeeld bekend om zijn M100, M290 en M400 modellen, terwijl landgenoot SLM Solutions furore maakt met de betaalbare SLM 125, SLM 280 en SLM 500. Bedrijven als Trumpf, 3D Systems en Renishaw completeren deze lijst.

Electron Beam Melting en Direct Energy Deposition

Een andere technologie die binnen de metaalprinting veel wordt toegepast is Electron Beam Melting. Ook deze techniek werkt met behulp van poeder filament, maar maakt gebruik van meerdere krachtige elektronenstralen in plaats van een traditionele laser. Dit resulteert weliswaar in een lager bouwvolume, maar zorgt wel voor een zeer snelle productietijd. Met name de fabrikant Arcam maakt 3D printers die werken met deze technologie, zoals de Q10plus, Q20plus en A2X.

Een derde sterk opkomende techniek op het gebied van 3D metaalprinten is Direct Energy Deposition. Deze combinatie van additive manufacturing en lastechnologie maakt snelle en grootschalige productie mogelijk. De techniek leent zich hierdoor bij uitstek voor sectoren als lucht- en ruimtevaart, maar kan ook voor consumentengebruik worden ingezet.

Net als bij Direct Metal Printing, timmert het Duitse bedrijf Trump ook op het vlak van Direct Energy Deposition aan de weg. 3D metaalprinters zoals de TruLaser Cell 3000 en 7000 zijn hier goede voorbeelden van. Ook Optomec maakt indruk met zijn aanbod 3D metaalprinters, waaronder de Lenss 450, MR-7 en 850-R.

3D metaalprinters met Binder Jetting

De vierde en laatste techniek die we in dit artikel willen bespreken is Binder Jetting. Deze manier van metaalprinten biedt voordelen op het gebied van prijs, printsnelheid en printafmetingen, maar resulteert in minder stevige metaalprints dan bij andere technologieën. Dat komt onder meer door het vloeibare bindmiddel dat na het maken van de metalen 3D print weer verwijderd wordt.

Een fabrikant die gespecialiseerd is in 3D metaalprinters die werken met Binder Jetting is Exone. Met 3D printers zoals de S-Max, S-Max+, S-Print, M-Print en M-Flex biedt het bedrijf een breed productaanbod met voor ieder wat wils. Meer weten over 3D printen met metaal? Hou onze blog dan nauwlettend in de gaten.

Terug naar overzicht