Electric Superbike Twente gebruikt 3D metaalprinting

Electric Superbike Twente is een team van 30 enthousiaste studenten van de Universiteit Twente en Saxion University of Applied Sciences. Met elektrische superbikes neemt het team deel aan diverse competities en daarom probeert het de snelheid van zijn bikes continu te verbeteren. 3D metaalprinting is een techniek die hierbij goed van pas komt, want onlangs heeft het team de elektromotor in een bike voor het eerst voorzien van een metalen 3D geprinte koelschil.

Electric Superbike Twente gebruikt 3D metaalprinting

Elektrische superbike met 3D geprinte koelschil

Electric Superbike Twente heeft grote ambities op het gebied van elektrisch racen en blijft daarom continu innoveren. Voor de elektromotor van zijn tweede gloednieuwe elektrische superbike maakt het team – net als bij zijn eerste bike een jaar geleden – gebruik van geavanceerde waterkoeling. Hiervoor is een metalen koelschil nodig met complexe geometrische eigenschappen.

De unieke kenmerken maken deze koelschil lastig te produceren met conventionele subtractieve technieken. Additieve technologieën waarbij materiaal juist wordt toegevoegd in plaats van verwijderd (zoals bij draaien en frezen), zijn nodig om de schil optimale koeleigenschappen te geven en de elektromotor niet te laten oververhitten.

3D printen biedt veel ontwerpvrijheid

3D metaalprinten is voor het team dé techniek bij uitstek om de benodigde koelschil te fabriceren. De grote ontwerpvrijheid die de technologie met zich meebrengt, maakt een dunwandig ontwerp mogelijk met interne koelkanalen die zich op precies de juiste plek bevinden. De koelschil is veel lichter dan die van vorig jaar en bovendien zó nauwkeurig geprint, dat nabewerking overbodig is.

Electric Superbike Twente erkent dat het 3D printen van koelschillen niet nieuw is, maar wijst er wel op dat tot op heden andere 3D geprinte schillen maar liefst vier keer zo klein waren. Met zijn eigen 3D metaalprint produceert het team dus voor het eerst een 3D geprinte koelschil van deze afmetingen en die deze prestaties kan bieden.

3D metaalprint biedt ultieme prestaties

Electric Superbike Twente ontwikkelde zelf het ontwerp, maar maakt voor het 3D printen van de nieuwe koelschil gebruik van de expertise van 3D metaalprintingspecialist K3D. De samenwerking is zelfs zo goed bevallen, dat het team overweegt om in de toekomst ook andere onderdelen voor superbikes te gaan 3D metaalprinten.

In de tussentijd worden op dit moment voor de huidige superbike ook andere onderdelen geproduceerd (met conventionele productietechnologieën), waarna de bike in elkaar wordt gezet en door het team volop aan testen wordt onderworpen. Speciale aandacht zal hierbij uitgaan naar de prestaties van de nieuwe 3D metaalgeprinte koelschil.

Terug naar overzicht