Hoe kan ik de snelheid van mijn 3D printer verhogen?

Bij het maken van 3D prints draait het in grote lijnen om 3 zaken: printkwaliteit, printkosten en printsnelheid. Veel gebruikers zoeken afhankelijk van hun doelstellingen naar een optimale balans hiertussen. Toch valt niet te ontkennen dat snelheid met name in het semi-professionele segment erg belangrijk is. Een hogere productiesnelheid betekent namelijk simpelweg meer inkomsten. Maar hoe maak je je 3D printer sneller? Probeer een van de onderstaande 5 tips:

Hoe kan ik de snelheid van mijn 3D printer verhogen?

Printsnelheid verhogen in 3D slicer software

3D slicing programma’s zoals Simplify3D genieten grote populariteit. Ze zetten 3D modellen niet alleen om naar printbare bestanden, maar helpen je ook om belangrijke factoren zoals de printsnelheid in te stellen.

Met 3D slicer software is het dan ook een koud kunstje om de snelheid van je 3D prints te vergroten. Ga echter niet te ver: een te hoge printsnelheid leidt tot minder gedetailleerde prints of onscherpe hoeken. Experimenteer daarom voorzichtig hoever je kunt gaan.

Ondersteuning 3D print van zelfde materiaal

Wat veel mensen vergeten: de totale printtijd wordt niet alleen bepaald door het 3D printen van het object zelf, maar ook door het printen van de ondersteunende materialen. Zeker wateroplosbare materialen brengen – ondanks hun hoge gebruiksgemak – veel extra printtijd met zich mee.

Ideaal is daarom om hetzelfde filament te gebruiken voor zowel het 3D object als de ondersteuning. De 3D printer kan dan in één keer doorprinten. Ook print de machine de supportmaterialen zo hol mogelijk, zodat er zo weinig mogelijk tijd verloren gaat.

Meerdere 3D prints in één keer maken

Nog een voorbeeld van efficiëntie: het maken van meerdere 3D prints in één keer. Met name van kleinere 3D objecten kun je er gemakkelijk meerdere tegelijk op het bouwplatform plaatsen. De 3D printer kan zo gestaag doorprinten en hoeft niet voor elke print opnieuw op te warmen en af te koelen. Natuurlijk moeten alle 3D prints dan wel van hetzelfde filament zijn.

Bredere nozzle en hogere lagen bij ruwe prints

Zeer bepalend voor de snelheid van een 3D printer is de hoeveelheid filament die je per minuut door de printkop kan persen. Hoe breder de nozzle, hoe meer filament erdoorheen kan en hoe hoger dus de printsnelheid.

3D printers met een grote printkop hebben daarom een voordeel. Zoals je in ons vorige artikel hebt kunnen lezen, kan een kleine nozzle ook nog eens tot vervelende problemen zoals verstopping leiden. Combineer een grotere printkop met een grotere laaghoogte voor maximale tijdswinst.

Minder infill bij lichtgewicht 3D objecten

Een laatste tijdbesparende maatregel is de hoeveelheid infill. Behalve in hele speciale gevallen hoeven geprinte 3D objecten vrijwel nooit massief te zijn. Hoe holler ze zijn, hoe minder materiaal er op het bouwplatform hoeft te komen en hoe sneller je print klaar is.

Veel 3D printers creëren objecten met slimme honinggraatstructuur om zo bij een licht gewicht optimale stevigheid te bieden. Overdrijf echter niet; stel in de 3D slicer software genoeg infill in om de buitenlagen van het 3D object te ondersteunen.

Terug naar overzicht