Voedsel printen met een 3D foodprinter

3D printers zijn er in vele soorten en maten. Van desktop 3D printers tot metaalprinters en van industriële machines tot ware snelheidsmonsters: de diversiteit van het aanbod op de consumentenmarkt wordt steeds groter. Een type dat echter nog relatief weinig bekendheid geniet, is de 3D foodprinter. In dit artikel leggen we uit waar de huidige generatie van deze machines in uitblinkt.

3D foodprinter

Wat is een 3D foodprinter precies?

Zoals de naam al prijsgeeft, is een 3D foodprinter niets anders dan een 3D printer die het mogelijk maakt om zelf voedsel te printen. De eerste versie van dit type printer zag circa een decennium geleden het levenslicht en heeft sindsdien een grote ontwikkeling doorgemaakt. Daar waar de eerste generatie foodprinters namelijk vrijwel alleen met suiker kon printen, zijn de mogelijkheden tegenwoordig een stuk groter.

De grote uitdaging bij het ontwikkelen van 3D foodprinters is de bewerking van het filament – het printmateriaal. De meeste voedselproducten bestaan uit meerdere componenten en hebben hierdoor een relatief complexe structuur. Het is lastig deze met 3D printing na te bootsen, maar een uitzondering hierop vormen de 3D printers die beschikken over parallel multihead printing. Voordat die techniek echter mainstream is in de markt, zijn we waarschijnlijk weer een half decennium verder.

Hoe kunnen de huidige 3D foodprinters verbeteren?

Niet alleen het printmateriaal, maar ook de gebruikte hard- en software spelen een belangrijke rol in het succes van 3D foodprinters. Onderzoekers werken momenteel hard aan 3D printers die in staat zijn om de verfijnde en unieke structuren van bereid voedsel zo goed mogelijk na te bootsen. Ook software die specifiek is afgestemd op de modelering van voedselprints, zit in de pijplijn.

Hoewel de uitdagingen groot zijn, geldt dat ook voor het potentieel. Het 3D printen van voedsel biedt unieke kansen op het gebied van voedselpersonalisatie (denk aan verjaardagstaarten) en dieetvoeding (denk aan lactosevrije producten). En in een tijdperk waarin toenemende behoefte is aan geïndividualiseerde etenswaren, zou 3D printing wel eens aan deze behoefte kunnen voldoen.

Hoe ziet de toekomst van de 3D foodprinter eruit?

Experts verwachten dat in het komende decennium niet alleen consumenten, maar ook restaurants steeds vaker gebruik zullen maken van de diensten van de 3D foodprinter. Naar verwachting zal de kwaliteit van voedselprints steeds beter worden, waardoor de machines ook voor professionele toepassingen geschikt zijn.

Voor het toekomstperspectief van de 3D foodprinter hangt veel af van de ontwikkelingen op andere gebieden. Hoe meer voedselfilamenten bijvoorbeeld beschikbaar worden, hoe meer de adoptie van foodprinters zal stijgen. Kom daarom over een aantal jaar nog eens terug op deze website – misschien kun je dan wel tal van foodprinters met elkaar vergelijken!

Terug naar overzicht