Trideus heeft Europa’s grootste 3D printer farm

In het Belgische Ham bevindt zich momenteel de grootste 3D printer farm van Europa. Verantwoordelijk hiervoor is het bedrijf Trideus, dat maar liefst 60 3D printers van Ultimaker 24 uur per dag heeft draaien om in totaal meer dan 4.000 prototypes te printen. Naar verwachting is het grootschalige project pas rond begin mei afgerond.

Trideus heeft Europa’s grootste 3D printer farm

Demonstratie van Ultimaker 3D printers

Trideus trapte het ambitieuze project af in januari van dit jaar in opdracht van Ultimaker. De bekende 3D printerfabrikant wil de verkoop van zijn populaire Ultimaker 3– en splinternieuwe Ultimaker S5-machine een impuls geven en laat hiervoor duizenden demoprints maken bij Trideus. In totaal staan er in de printerfarm 24 S5- en 36 Ultimaker 3-modellen opgesteld.

De 3D print experts van Trideus overzien het 3D printproces en zorgen ervoor dat alle machines optimaal zijn gekalibreerd. Begin mei moet dit resulteren in 4.500 geprinte demostukken, die Ultimaker in speciale koffers onder resellers gaat verspreiden.

Het bedrijf hoopt mensen hiermee te laten zien hoe hoog de kwaliteit van de 3D prints is en te overtuigen om een van zijn 3D printers aan te schaffen. Eerder opende Ultimaker ook al een kantoor in Utrecht om zijn verkopen in Nederland een boost te geven.

Intensief printproces stelt Trideus voor uitdagingen

Het 3D printen van alle 4.500 onderdelen is een complexe klus die meer behelst dan alleen het starten van de 3D printers. Sommige objecten zijn binnen een half uur klaar, terwijl het printen bij andere voorwerpen maar liefst een halve week in beslag neemt. Dit zorgt ervoor dat de specialisten van Trideus het printproces continu moeten monitoren en waar nodig bijstellen.

Het intensieve en maandenlange printproces stelt daarnaast hogere eisen aan de machines dan doorsnee gebruik. Niet zelden moeten assen worden doorgesmeerd of onderdelen vervangen. De klus biedt zowel Ultimaker als Trideus dan ook een goed inzicht in mogelijkheden en onmogelijkheden van de machines.

Testcase voor nieuwe 3D printerfarm

Dankzij het gebruik van betrouwbare materiaalsoorten als ABS, PLA en PVA-ondersteuning, is er nauwelijks sprake van filamentgerelateerde problemen. Wel moet filament regelmatig worden aangevuld.

Is de klus begin mei eenmaal afgerond, dan overweegt Trideus in de toekomst zonder hulp van Ultimaker een soortgelijke 3D printer farm te creëren. Dat biedt het bedrijf maximale flexibiliteit in het creëren van 3D prints voor derden en maakt het mogelijk om concurrerend te zijn in een markt waarin de vraag snel stijgt. In dat kader vormt deze opdracht van Ultimaker een mooie testcase.

Terug naar overzicht