Lake3D voorspelt disruptie in tandheelkunde

Bij 3D Printer Kopen Gids hebben we logischerwijs een zwak voor Nederlandse 3D printing bedrijven. Daarom deze keer in de spotlights: Lake3D van medeoprichter en CEO Klaas Wiertzema. Zijn bedrijf ontwikkelde een multimateriaal én multikleur 3D printtechnologie die de toekomst van de tandheelkunde naar eigen zeggen ingrijpend kan veranderen.

Lake3D voorspelt disruptie in tandheelkunde

In meerdere kleuren en materialen 3D printen

Lake3D is een jong bedrijf dat tot op heden nog geen producten op de markt heeft gezet. Met de plannen voor multimateriaal- en multikleurprinting is de inzet meteen hoog, want normaal gesproken zijn deze technieken alleen voorbehouden aan grote 3D printing spelers in de markt die beschikken over langjarige ervaring.

Toch is CEO Wiertzema vrij zeker van zijn zaak. De haalbaarheid van jetting technologie die Lake3D gaat gebruiken, is in het EFRO-gesubsidieerde Fieldlab Multi Material 3D project reeds aangetoond. Het bedrijf hoopt dan ook voor 2024 met een multikleur- en multimateriaal 3D printer te komen die een disruptie veroorzaakt in de tandheelkunde en andere sectoren.

Goedkope, comfortabele en geïndividualiseerde prothesen en kronen

Lake3D wil zijn nog te ontwikkelen 3D printer vooral gaan inzetten voor het produceren van kronen en prothesen in kleurschakeringen die naadloos aansluiten op het gebit van de individuele patiënt. Dit is waar de multikleurtechnologie van pas komt.

De multimateriaaltechnologie vindt zijn meerwaarde vooral in het verbeteren van het draagcomfort voor de patiënt. 3D printen met meerdere materialen maakt het namelijk mogelijk om het eindproduct nog beter aan te passen aan het specifieke gebit en de wensen van de patiënt.

Tot slot ziet Lake3D een ander bekend voordeel van 3D printing in de oplossing die het gaat bieden: het ontwikkelen van de 3D geprinte prothesen en kronen wordt relatief goedkoop in vergelijking met productie door conventionele productiemethoden.

Dentale 3D printer moet disruptie in tandheelkunde veroorzaken

Wiertzema verwacht dat er vanuit de tandheelkundige markt volop vraag zal zijn naar prothesen die niet alleen fors goedkoper zijn dan de huidige standaard, maar die ook nog eens meer individualiteit, draagcomfort en maatwerk bieden. Op termijn hoopt hij met zijn bedrijf niet alleen de Nederlandse markt, maar ook die in de rest van de wereld intensief te gaan bedienen.

Naast de ontwikkeling van de dentale 3D printer in de komende jaren, liggen er bij Lake3D meer disruptieve plannen op de plank. Zo ziet de CEO mogelijkheden voor het multimateriaal en in full colour 3D printen van medisch gecertificeerde acrylaten. De focus ligt de eerstkomende jaren echter op het verder ontwikkelen van de dentale 3D printer die de tandheelkunde moet gaan veranderen.

Terug naar overzicht