Hoe ziet de toekomst van de 3D printing markt eruit?

Al jarenlang wordt de 3D printing markt genoemd als dé groeimarkt van de komende jaren. En hoewel technologische innovaties in de branche zich inderdaad in hoog tempo ontwikkelen, is het nog niet dat dat er tegenwoordig in iedere huiskamer een 3D printer staat. Maar dat kan de komende jaren wel eens veranderen, zo voorspelt een rapport van SmarTech Publishing.

Hoe ziet de toekomst van de 3D printing markt eruit?

3D printen beleeft definitieve doorbraak

In het rapport analyseren de onderzoekers de groei van de 3D printing industrie in het verleden en de toekomst. In 2019 verwachten zij een kantelpunt in de markt – een moment waarop de technologie bij het brede publiek zijn definitieve doorbraak beleeft. In 2012 werd een vergelijkbaar omslagpunt verwacht na de introductie van desktop 3D printers.

De komst van de desktop printers had weliswaar een groot effect op de consumentenmarkt, maar die explodeerde desondanks niet zoals vooraf verwacht. Het zou niet de eerste keer zijn dat een kantelpunt juist is voorspeld, maar wel enkele jaren te vroeg. Volgens het onderzoeksbureau gaat het er nu in 2019 toch echt van komen en zal de zo vaak voorspelde doorbraak van 3D printen nu komen.

3D metaalprinten snelst groeiende tak in industrie

Dat de onderzoekers komen dat explosieve groei in de markt nu wél voor de deur staat, heeft alles te maken met nieuwe ontwikkelingen in de sector. Met name 3D metaalprinten is een marktsegment dat exponentiële groei vertoont en zowel voor industriële- als consumententoepassingen potentie biedt. Desktop metaalprinting is inmiddels al mogelijk tegen hele reële prijzen.

Daar waar consumenten in de afgelopen jaren veel plezier hebben beleefd aan 3D prints van polymeer filamentsoorten, bleven de revolutionaire toepassingen voor dagelijks gebruik een beetje uit. De onderzoekers van SmarTech Publishing speculeren dat metaalprints hier verandering in gaan brengen – die blinken juist uit door een hoge praktische toepasbaarheid.

Nieuwe 3D printing technieken in 2019

Ook andere nieuwe additive manufacturing technieken zorgen ervoor dat 2019 een opwindend jaar voor 3D printing wordt. Bedrijven als Velo3D, Carbon en Arcam maken indruk met innovaties die tot op enkele jaren geleden nog ondenkbaar waren. De SmarTech-onderzoekers voorspellen dat de 3D printing markt over tien jaar maar liefst zes keer zoveel omzet vertegenwoordigt.

Voordat je naar de winkel rent om een 3D printer te kopen, is het belangrijk om een laatste punt uit het onderzoeksrapport tot je te nemen. Volgens de onderzoekers is de markt voor 3D print diensten in de toekomst namelijk groter dan die voor hardware zoals 3D printers. Je kunt dus ook nog even afwachten en je 3D prints tegen die tijd niet zelf maken, maar gewoon voor je laten uitprinten.

Terug naar overzicht