Grootste Europese 3D printer onthuld in Delft

Delft heeft een primeur. Momenteel huisvest de stad de grootste 3D printer van Europa op een locatie van het ambitieuze bedrijf Cead. De 3D printer maakt in de bouw bruikbare kunststof objecten die zijn versterkt met strengen glas- of koolstofvezel. Inmiddels zijn reeds twee exemplaren van de machine verkocht aan industriële bedrijven.

Grootste Europese 3D printer onthuld in Delft

Hoe werkt deze reusachtige 3D printer?

De nieuwe 3D printer van Cead is de grootste van Europa en een van de grootsten ter wereld. De gigantische machine bestaat uit een rupsband die een balk met daarop een spuitkop gestaag heen en weer beweegt. De spuitkop deponeert laagsgewijs kunststof op het bouwplatform en creëert zo een object met vergelijkbare afmetingen als een middenklasse auto.

Dankzij zijn enorme formaat is de 3D printer in staat om met hoge snelheid grote objecten op te bouwen. Elke 60 minuten deponeert de machine gemiddeld zo’n 15 kilogram aan materiaal op het bouwplatform. Nog eens extra tijd wordt bespaard door het feit dat er voor het productieproces geen mal nodig is – het gieten hiervan kost veel tijd en geld.

Formaten 3D printers steeds extremer

De 3D printer van Cead zet de nieuwste mijlpaal in een tijd waarin de formaten van 3D printers toch al steeds extremer worden. Daar waar het middensegment langzaamaan begint te verdwijnen, veroveren kleine desktop 3D printers (voor school-, kantoor- of thuisgebruik) en grote industriële varianten (voor industrieel gebruik) zienderogen terrein.

3D printers zoals die van Cead kosten dan weliswaar het nodige (in dit geval een kleine miljoen euro), maar leveren industriële partijen bovenal veel op. Het volgens traditionele fabricagemethoden produceren van grote objecten die niet voor massaproductie in aanmerking komen, is van oudsher een extreem kostbaar proces. 3D printen brengt hier verandering in en zet een nieuwe standaard op het gebied van individualisatie, productiesnelheid en kostenbesparing.

Grote 3D printers vooral in luchtvaart populair

Hoewel de 3D printer van Cead op dit moment de eretitel ‘grootste 3D printer van Europa’ mag dragen, staan er in de Verenigde Staten nog een aantal exemplaren die hem qua formaat naar de kroon steken. Deze printen weliswaar niet met strengen glas- of koolstofvezel, maar onderscheiden zich net als andere 3D printers wel door de unieke geometrische vormen van hun 3D prints.

3D printen maakt het bijvoorbeeld mogelijk om hollere voorwerpen te creëren die minstens net zo sterk zijn als bij traditionele fabricageprocessen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan objecten met een honinggraatstructuur.

Met name in de lucht- en ruimtevaart is er grote behoefte aan dit soort 3D prints, omdat elke gram gewichtsbesparing zich in het luchtruim vertaalt naar een flinke snelheidsverbetering en brandstofbesparing. Met name in de lucht- en ruimtevaartsector zullen we de komende jaren daarom een massale omarming van dit soort grote 3D printers zien. Wordt vervolgd!

Terug naar overzicht