Formlabs 3 en 3L: grotere en gedetailleerdere 3D prints

Als er één merk is dat zijn sporen in de 3D printing ruimschoots heeft verdiend, dan is het Formlabs. Het bedrijf krijgt niet voor niets een eervolle vermelding in onze gids over het kopen van een 3D printer en staat met zijn Form 2 printer zelfs in de top 4 3D printers van dit moment. En er is nog meer goed nieuws: de opvolger is afgelopen week gepresenteerd.

3D printers met ander ontwerp dan succesvolle voorganger

De naam van Formlabs nieuwste paradepaardje is de Formlabs 3 en daarnaast brengt de fabrikant in de vorm van de Formlabs 3L ook nog een grotere variant uit. Zoals we gewend zijn van het bedrijf werken de 3D printers op basis van stereolithografische additive manufacturing technologie (SLA), door Formlabs zelf low force stereolithografie (LFS) genoemd.

Het bedrijf presenteerde zijn nieuwe 3D printers gelijktijdig op de Hannover Messe en op AMUG-conferentie in Chicago. Het eerste dat kenners opvalt is het feit dat de Formlabs 3 en 3L niet zomaar een vervolg zijn op de populaire Form 2. De SLA-printers hebben een volledig nieuw ontwerp en dat is best een gedurfde keuze van een fabrikant met zo’n succesvolle voorganger.

Grote 3D prints continu doorprinten

Ook de gebruikte LFS-techniek, een variant op het traditionele SLA, is volgens Formlabs vernieuwend in de markt. De flexibele harstank zorgt ervoor dat het peelproces zich tijdens het printproces kan afspelen en dus niet pas als de hele laag op het bouwplatform geprint is. Hierdoor worden er minder grote krachten op het object uitgeoefend en is het makkelijker om op te schalen.

Het resultaat van de nieuwe opschaalmogelijkheden is de Formlabs 3L, die zich met een maar liefst 5 keer groter bouwvolume uitstekend leent voor semiprofessionele en industriële toepassingen. Deze grote 3D printer werkt met twee Light Processing Units en bevat tussen ook twee harstanks. Tijdens het 3D printen wisselen de tanks elkaar volautomatisch af om het printproces nooit te onderbreken.

Formlabs 3 en 3L: hoge printkwaliteit, snelheid en detailniveau

Bijzondere eigenschap van de Formlabs 3 en 3L is ook de lineaire belichting. Hierdoor is het mogelijk om zeer gedetailleerde 3D prints te maken met een uitmuntende oppervlaktekwaliteit. Laagdiktes van 25 micron of dunner vormen voor beide 3D printers een koud kunstje. Het is juist deze combinatie van detail en kwaliteit die LFS onderscheidt van andere 3D printing technologieën.

Wie sneller en in grotere laagdiktes wil printen, komt met deze machines ook niet bedrogen uit. Met het speciale nieuwe filament Draft zijn namelijk laagdiktes van 300 micron mogelijk – dit resulteert in een maar liefst 4 keer sneller printproces dan met de normale printinstellingen. Toch weten de Formlabs 3 en 3L het detailniveau en de kwaliteit in dat geval even hoog te houden.

Terug naar overzicht