3D printen sluit aan op duurzame productie

Duurzaamheid speelt een steeds belangrijker rol in de visie van grote bedrijven. Dat is belangrijk, want het zijn juist de grote spelers in de markt die op dit vlak de meeste invloed hebben – zowel in positieve als negatieve zin. Voor veel van deze merken speelt 3D printing een grote rol in de duurzaamheidsplannen. Dat geldt ook voor Adidas, dat steeds meer van zijn schoenen wil 3D printen.

3D printen sluit aan op duurzame productie

Adidas maakt al langer gebruik van 3D printing

3D printen is voor Adidas zeker niet nieuw. Het bedrijf experimenteert al jarenlang met rapid prototyping-technologieën en koopt regelmatig nieuwe 3D printers. Een van de resultaten hiervan is de Futurecraft 4D: een schoen met een 3D geprinte zool.

Dat het sportmerk juist de zool van de schoen koos om te 3D printen is geen toeval. Juist dit onderdeel van de schoen leent zich bij uitstek voor individualisatie op basis van individuele voetvormen. En laat individualisatie nu net een sterk punt van 3D printing zijn.

Elk lichaam vraagt om een andere ondersteuning bij de schoenzool en dat maakt 3D printen dé techniek als het gaat om schoenenproductie in de toekomst. Niet voor niets experimenteren ook andere fabrikanten zoals Nike en Under Armour al geruime tijd met 3D printers.

3D printen koppelt individualisatie aan duurzaamheid

Naast individualisatie, heeft Adidas nog een andere reden om te kiezen voor 3D printen: het past in de trend van duurzaamheid. Duurzaam beleid vormt een belangrijk onderdeel van de visie van Adidas en vele andere sportmerken. Want hoe mooi zou het zijn als een schoen niet alleen op maat is gemaakt voor de individuele gebruiker, maar ook nog eens minimale invloed heeft op het milieu?

Vanuit deze gedachte wil Adidas 3D printen in toenemende mate gaan integreren in zijn productieproces. In tegenstelling tot veel andere productietechnieken, maakt 3D printing het namelijk mogelijk om gerecyclede materialen op goedkope en flexibele wijze te gebruiken als grondstof tijdens het printproces. Zo slaat de producent meerdere vliegen in één klap.

De duurzame doelen van Adidas

Hoewel ieder bedrijf tegenwoordig zegt naar een duurzame werkwijze te streven, brengt Adidas het ook echt in de praktijk. Het merk heeft ambitieuze maar concrete doelen geformuleerd om alleen nog schoenen en kleding te produceren afkomstig uit gerecycled plastic. Vanaf 2024 wil het bedrijf voor deze producten helemaal geen nieuw plastic meer gebruiken.

Komend jaar al zal bijna de helft van de zomercollectie bestaan uit gerecycled polyester. Naast 3D printers wil Adidas ook 4D printers gaan inzetten om de gestelde doelen te realiseren. Het nieuwe duurzaamheidsbeleid geldt bovendien niet alleen voor producten, maar ook voor de kantoren, warenhuizen en magazijnen van het merk. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Terug naar overzicht